Pomagam wszystkim osobom, które:

 

Są niezadowolone ze swojego żywienia, zdrowia lub sylwetki

 

Wymagają pomocy żywieniowej, np. w związku ze współistniejącą chorobą

 

Potrzebują doradztwa żywieniowego w newralgicznych momentach: ciąża, żywienie niemowląt i dzieci, odżywianie osób starszych

 

Szukają profesjonalnego wsparcia przy zmianie diety na np. roślinną, wegetariańską lub bezglutenową

 

Potrzebują wsparcia w zdrowym i zrównoważonym podejściu do jedzenia.

Wizyty w poradni dietetycznej

Konsultacja dietetyczna

1
etap

Wywiad
Czas trwania: 50 minut

  • analiza masy i składu ciała
  • szczegółowy wywiad medyczny i żywieniowy
  • analiza wyników badań laboratoryjnych
  • wstępne omówienie problemu
  • wstępne ustalenie celów dietetycznych
2
etap

Edukacja
Czas trwania: 50 minut

  • zapoznanie z zaleceniami żywieniowymi
  • edukacja żywieniowa w zakresie komponowania posiłków, technik kulinarnych, suplementacji i aktywności fizycznej
  • przedstawienie indywidualnie opracowanego planu żywieniowego
  • omówienie zestawu przykładowych posiłków
  • wyznaczenie priorytetów w pracy nad nawykami

Wizyta kontrolna

Czas trwania: 50 minut

  • analiza wdrożonych zmian, jak i odczuwanych trudności
  • podsumowanie zmian w wadze, samopoczuciu i dolegliwościach
  • praca nad elementami sprawiającymi trudności
  • nauka niezbędnych umiejętności, technik i narzędzi do łatwiejszego zarządzania codzinną dietą w kolejnym okresie
  • wyznaczenie celów żywieniowych i psychodietetycznych do kolejnego spotkania

Co musisz wiedzieć przed wizytą?

Konsultacja dietetyczna składa się z 2 spotkań:

  • pierwszego, na którym przeprowadzam szczegółowy wywiad medyczny i żywieniowy. Podczas niego poznaję codziennie nawyki i upodobania, analizuję, co jest sednem problemu i nad czym warto będzie popracować. Ta część trwa ok. godziny.
  • drugie spotkanie to konsultacja żywieniowa, podczas której edukuję na temat zdrowego żywienia i indywidualnych priorytetów oraz przedstawiam plan dietetyczny. Omawiając zalecenia żywieniowe wspólnie przejdziemy przez wszystkie najważniejsze aspekty zdrowej, racjonalnej diety: zapotrzebowanie kaloryczne, regularność jedzenia, wszystkie grupy produktów, techniki gotowania, sugerowaną suplementację oraz aktywność fizyczną. Następnie przedstawiam plan dietetyczny oparty na porcjach wcześniej omówionych produktów. Dzięki takiemu schematowi mogę nauczyć swoich pacjentów komponowania samemu swoich posiłków, żeby nie być uzależnionym tylko od gotowych przepisów. Do planu oczywiście zawsze dołączam 6-7 stron przykładowych posiłków, które są rozpisane pod indywidualny plan dietetyczny, więc są bardziej elastyczną formą klasycznych jadłospisów. Wszystkie te materiały przekazuję podczas spotkania w formie wydrukowanych materiałów w teczce.

 

Konsultacje kontrolne to kwintesencja pracy indywidualnej: podczas takich spotkań pracujemy nad wszystkim co stanowi trudności, rozszerzamy techniki i narzędzia do codziennego radzenia sobie z racjonalną zdrową dietą. Podczas tych spotkań najczęściej pojawiają się przynajmniej elementy pracy psychodietetycznej. To spotkanie nie polega jedynie na ocenie zmiany masy ciała i jest tym bardziej potrzebne, im większe trudności w pracy nad nawykami i planem odczuwamy.

Konsultacje kontrolne trwają zazwyczaj godzinę, a ich koszt wynosi 150zł. Pomimo faktu, że najczęstszym system w którym pracuję z pacjentami są spotkania kontrolne co miesiąc, ich potrzebę oraz częstotliwość ustalamy wspólnie

Przed konsultacją zawsze proszę o:

  • przygotowanie 2-3 dniowego dziennika żywieniowego, w którym należy spisać wszystko co się je i pije przez cały dzień. Warto korzystać z miar domowych (łyżka, szklanka, talerzyk, opakowanie, sztuka…). Tak przygotowany dziennik można wysłać przed wizytą na mojego maila (dietetyk@dianaszumilas.pl) lub przynieść w dniu pierwszego spotkania,
  • zabranie ze sobą ostatnich badań laboratoryjnych, jeśli takie były robione w przeciągu ostatniego roku (w szczególności morfologia, lipidogram, glukoza i insulina na czczo).
  • na tydzień lub minimum kilka dni przed spotkaniem, proszę o zainstalowanie na telefonie krokomierza i trzymanie przy sobie telefonu (lub innego urządzenia pomiarowego) w celu poznania średniej dziennej ilości kroków i bazowej aktywności fizycznej,
  • przygotowanie lub spisanie nazw oraz dawek zażywanych leków i suplementów diety,
  • powstrzymać się od jedzenia i picia dużych ilości płynów na 2 godziny przed pierwszym spotkaniem i każdym kolejnym kontrolnym (w celu uzyskania miarodajnej analizy składu masy ciała).

Wizytę można zarezerwować samemu przez portal internetowy Moment pod adresem: www.moment.pl/dietetyk-kliniczny-diana-szumilas. Należy wybrać usługę: konsultacja dietetyczna w gabinecie.

Ze względu na ułatwienie szybkiej i płynnej realizacji porady dietetycznej warto od razu zarezerwować terminy obu części konsultacji. Minimalny odstęp pomiędzy pierwszą, a drugą wizytą to jeden dzień.

 

Jeśli nie chcą Państwo rejestrować się internetowo, można też zapisać się mailowo: dietetyk@dianaszumilas.pl lub telefonicznie: 579 63 40 40. Warto jednak pamiętać, że jest to znacznie wolniejszy system rejestracji, ponieważ nie zawsze mam możliwość szybkiego odpisywania na wiadomości i bieżącego odbierania telefonów.

Opłatę za całą konsultację pobieram podczas pierwszego spoktania. Płatności można dokonać gotówką i kartą płatniczą

Mój gabinet mieści się na Walecznych 6. Ten adres prowadzi do klatki w kamienicy, ale zaraz obok niej jest odrębne wejście po schodkach do poradni lekarskiej. Na ścianie wisi moja tablica, także nie powinno być problemu z trafieniem.


Poradnictwo on-line

Konsultacja dietetyczna

1
etap

Wywiad
Czas trwania: 50 minut

  • szczegółowy wywiad medyczny i żywieniowy
  • analiza wyników badań laboratoryjnych
  • wstępne omówienie problemu
  • wstępne ustalenie celów dietetycznych
2
etap

Edukacja
Czas trwania: 50 minut

  • zapoznanie z zaleceniami żywieniowymi
  • edukacja żywieniowa w zakresie komponowania posiłków, technik kulinarnych, suplementacji i aktywności fizycznej
  • przedstawienie indywidualnie opracowanego planu żywieniowego
  • omówienie zestawu przykładowych posiłków
  • wyznaczenie priorytetów w pracy nad nawykami

Konsultacja kontrolna

Czas trwania: 50 minut

  • analiza wdrożonych zmian, jak i odczuwanych trudności
  • podsumowanie zmian w wadze, samopoczuciu i dolegliwościach
  • praca nad elementami sprawiającymi trudności
  • nauka niezbędnych umiejętności, technik i narzędzi do łatwiejszego zarządzania codzinną dietą w kolejnym okresie
  • wyznaczenie celów żywieniowych i psychodietetycznych do kolejnego spotkania

Co musisz wiedzieć przed konsultacją?

Konsultacja dietetyczna odbywa przez pokój konferencyjny on-line, który jest przeglądarkowym odpowiednikiem Skype'a, ale nie wymaga instalowania żadnej aplikacji. Wystarczy wejść w link pokoju o umówionej wcześniej godzinie konsultacji przez urządzenie wyposażone w przednią kamerę (laptop / telefon / tablet).

Link do pokoju on-line: https://whereby.com/dianaszumilas/

Konsultacja dietetyczna on-line przebiega identycznie do tej w gabinecie i składa się z 2 spotkań:

  • pierwszego, na którym przeprowadzam szczegółowy wywiad medyczny i żywieniowy. Podczas niego poznaję codziennie nawyki i upodobania, analizuję, co jest sednem problemu i nad czym warto będzie popracować. Ta część trwa ok. godziny.
  • drugie spotkanie to konsultacja żywieniowa, podczas której edukuję na temat zdrowego żywienia i indywidualnych priorytetów oraz przedstawiam plan dietetyczny. Omawiając zalecenia żywieniowe wspólnie przejdziemy przez wszystkie najważniejsze aspekty zdrowej, racjonalnej diety: zapotrzebowanie kaloryczne, regularność jedzenia, wszystkie grupy produktów, techniki gotowania, sugerowaną suplementację oraz aktywność fizyczną. Następnie przedstawiam plan dietetyczny oparty na porcjach wcześniej omówionych produktów. Dzięki takiemu schematowi mogę nauczyć swoich pacjentów komponowania samemu swoich posiłków, żeby nie być uzależnionym tylko od gotowych przepisów. Do planu oczywiście zawsze dołączam 6-7 stron przykładowych posiłków, które są rozpisane pod indywidualny plan dietetyczny, więc są bardziej elastyczną formą klasycznych jadłospisów. Wszystkie te materiały wysyłam zaraz przed spotkaniem w formie plików pdf.

 

Konsultacje kontrolne to kwintesencja pracy indywidualnej: podczas takich spotkań pracujemy nad wszystkim co stanowi trudności, rozszerzamy techniki i narzędzia do codziennego radzenia sobie z racjonalną zdrową dietą. Podczas tych spotkań najczęściej pojawiają się przynajmniej elementy pracy psychodietetycznej. To spotkanie nie polega jedynie na ocenie zmiany masy ciała i jest tym bardziej potrzebne, im większe trudności w pracy nad nawykami i planem odczuwamy.

Konsultacje kontrolne trwają zazwyczaj godzinę, a ich koszt wynosi 150zł. Pomimo faktu, że najczęstszym system w którym pracuję z pacjentami są spotkania kontrolne co miesiąc, ich potrzebę oraz częstotliwość ustalamy wspólnie

Przed konsultacją zawsze proszę o:

  • przygotowanie 2-3 dniowego dziennika żywieniowego, w którym należy spisać wszystko co się je i pije przez cały dzień. Warto korzystać z miar domowych (łyżka, szklanka, talerzyk, opakowanie, sztuka…). Tak przygotowany dziennik należy wysłać przed wizytą na mojego maila (dietetyk@dianaszumilas.pl),
  • przesłanie na maila ostatnich badań laboratoryjnych, jeśli takie były robione w przeciągu ostatniego roku (w szczególności morfologia, lipidogram, glukoza, oraz insulina na czczo).
  • spisanie aktualnej wagi oraz opcjonalnie obwodów talii i bioder,
  • przygotowanie lub spisanie nazw oraz dawek zażywanych leków i suplementów diety, 
  • na tydzień lub minimum kilka dni przed spotkaniem, proszę o zainstalowanie na telefonie krokomierza i trzymanie przy sobie telefonu (lub innego urządzenia pomiarowego) w celu poznania średniej dziennej ilości kroków i bazowej aktywności fizycznej, 
  • przygotowanie spokojnego, cichego miejsca do prywatnej rozmowy na czas umówionych konsultacji,
  • wejście w link pokoju konferencyjnego on-line o umówionej godzinie (https://whereby.com/dianaszumilas).

*Uwaga dla osób mieszkających poza granicami Polski – umawiane godziny spotkań dotyczą polskiej strefy czasowej.

**Jeśli nie ma mnie w pokoju konferencyjnym maksymalnie do 5 minut od umówionej godziny spotkania – proszę o cierpliwość. Na konsultacje on-line łączę się z gabinetu, gdzie przyjmuję też innych pacjentów i czasami zdarza mi się kilkuminutowy poślizg :)

Wizytę można zarezerwować samemu przez portal internetowy Moment pod adresem: www.moment.pl/dietetyk-kliniczny-diana-szumilas. Należy wybrać usługę: konsultacja dietetyczna on-line.

Ze względu na ułatwienie szybkiej i płynnej realizacji porady dietetycznej warto od razu zarezerwować terminy obu części konsultacji. Minimalny odstęp pomiędzy pierwszą, a drugą wizytą to jeden dzień.

 

Jeśli nie chcą Państwo rejestrować się internetowo, można też zapisać się mailowo: dietetyk@dianaszumilas.pl lub telefonicznie: 579 63 40 40. Warto jednak pamiętać, że jest to znacznie wolniejszy system rejestracji, ponieważ nie zawsze mam możliwość szybkiego odpisywania na wiadomości i bieżącego odbierania telefonów.

W przypadku częściowej przedpłaty za konsultację, dopłatę do całej kwoty można dokonać po pierwszym spotkaniu BLIKiem lub szybkim przelewem. W przypadku drugiej opcji, na maila wyślę linka przekierowującego do płatności internetowej.


Cennik

Porady we Wrocławiu

350
PLN

Konsultacja dietetyczna

(Cena obejmuje dwie wizyty: 1 i 2 etap, przygotowane zalecenia dietetyczne, plan żywieniowy oraz wsparcie mailowe)

150
PLN

Wizyta kontrolna

Porady on-line

350
PLN

Konsultacja dietetyczna

(Cena obejmuje dwie konsultacje: 1 i 2 etap, przygotowane zalecenia dietetyczne, plan żywieniowy oraz wsparcie mailowe)

150
PLN

Konsultacja kontrolna

Najczęściej zadawane pytania

Moim zdaniem układanie jadłospisów jest nieskuteczną metodą długofalowej poprawy naszej diety, zdrowia i sylwetki.

Jadłospisy nie uczą nas, jak mamy sobie poradzić, kiedy współpraca z dietetykiem się skończy. Uzależniają w 100% od woli dietetyka w kwestii co, ile i kiedy mamy zjeść, bez uwzględnienia tego na co mamy ochotę danego dnia i tego co mamy w lodówce. Jadłospisom nie mówię stanowczego nie - są czasami przypadki, gdzie tak skrupulatne ułożenie planu żywieniowego jest niezbędne. Jednak w większości przypadków wolę stosować inne metody dietetyczne.

Generalnie nie rozpisuję tradycyjnych jadłospisów dwu-, trzytygodniowych. Pracuję za to na podstawie planu żywieniowego opartego o porcje głównych grup produktów spożywczych. Co to oznacza?

Dokładnie powiem z czego i w  jakich ilościach powinny się składać kolejne posiłki. Plan żywieniowy wygląda trochę jak schematyczny, matematyczny zapis z czego mają się składać posiłki, tylko sami decydujemy które produkty wybieramy. To pozwala samemu nauczyć się, jak komponować zdrowe posiłki. Moim zdaniem jest to najlepsza inwestycja czasu i nauki w trwałe umiejętności, które pozostaną na całe życie.

Tak stworzony schemat jest wystarczająco precyzyjny kalorycznie, aby pozwolić na uzyskanie pożądanego efektu dietetycznego, jednocześnie zapewniając niezbędny luz i możliwość manipulowania objętością i efektem sycącym posiłków.

Oczywiście oprócz takiego schematu zawsze przygotowuję sporo przykładowych przepisów (około 7-8 stron), które są już rozpisane w ilościach odpowiadających indywidualnemu planowi i ustalonym kalorycznościom.

 

W ten sposób, można korzystać z takiego planu jak z klasycznych jadłospisów (wystarczy wybierać sobie po jednym przepisie z kolejnych posiłków), albo samemu gotować takie posiłki, na jakie ma się ochotę, starając się jedynie dopasować używane produkty do zaproponowanych przeze mnie proporcji.

Bardzo chętnie prowadzę poradnictwo dla osób, które prowadzą wspólną kuchnię. Nie tylko dla par, ale także rodziców z dorosłymi dziećmi, jak i przyjaciół. 

Konsultacja dla par przebiega tak samo, jak indywidualna:

  • podczas pierwszej części zbieram wywiad żywieniowy i medyczny z obiema osobami. To spotkanie trwa około 1,5 godziny.
  • podczas drugiej części przedstawiam zalecenia i plany żywieniowe. To spotkanie także trwa około 1,5 godziny.

Łącznie cała taka konsultacja oraz dwa zestawy zaleceń i planów kosztują 500zł. 

Warto zabrać ze sobą badania, które były wykonywane w przeciągu ostatniego roku. Jeśli ostatnie badania kontrolne nie były wykonywane dłużej niż 1-2 lata, uważam, że warto zbadać poziomy:

  • morfologia,
  • profil lipidowy (cholesterol całkowity, cholesterol HDL i LDL, trójglicerydy),
  • glukoza + insulina na czczo,
  • TSH, jeśli nie było badane nigdy wcześniej, 
  • opcjonalnie poziomy witamin tj. witamina D i B12.

Oczywiście taki zestaw badań nie jest warunkiem odbycia konsultacji, ale umożliwia dodatkowy wgląd w stan organizmu.

Jeśli podczas pierwszej wizyty, podczas zbierania wywiadu coś mnie zaniepokoi, albo stwierdzę, że warto coś skontrolować, mogę zasugerować dodatkowe badanie, lub wizytę u specjalisty. Takie postępowanie jednak oczywiście nie jest regułą.