Od kilku lat zajmuję się promowaniem zdrowia i zdrowego stylu życia. Uważam jednak, że niekiedy
bezwzględna pogoń za idealną sylwetką i perfekcyjnym życiem w konwencji „fit” potrafi być zgubna
i wpływać nie tylko nasze zdrowie fizyczne, ale także samoocenę i zdrowie psychiczne.

W mojej ocenie zdrowy styl życia powinien uwzględniać nie tylko aktywność fizyczną i niskoprzetworzoną dietę, ale także zdrową i budującą relację z własnym ciałem oraz wypracowany balans pomiędzy jedzeniem tego, co sprzyja zdrowiu, a tym co realizuje nasze inne potrzeby- w tym przyjemności.

Moją misją jest niesienie pomocy pacjentom wymagającym dietoterapii i edukacji w zakresie żywienia.
Wypracowałam własną, niekonwencjonalną, ale skuteczną metodę pracy z pacjentem, która ma na celu:

1.

Wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych, które długofalowo będą polepszały stan zdrowia, jednocześnie zmniejszając ryzyko njaczęściej występujących w obecnych czasach chorób oraz ułatwią utrzymanie prawidłowej masy ciała.

2.

Wypracowanie zrównoważonego podejścia do żywienia. W mojej ocenie sztuką jest tak skomponować plan żywieniowy, by pacjent nie odczuwał presji związanej ze zmianą diety. Zdrowy styl życia może stać się trwałym nawykiem jedynie wtedy jeśli nam sprawia przyjemność, jest prosty i szybki do praktykowania w codziennym życiu . Ma być zdrowo, smacznie i syto.

 

3.

Osiągnięcie zdrowego balansu pomiędzy tym jak wyglądamy, jak się postrzegamy i do czego dążymy. Niezwykle istotna jest dla mnie praca nad zdrową relacją z ciałem, która w praktyce niestety często bazuje na nierealistycznym modelu piękna kreowanym przez współczesne media. 

4.

Pomoc w samodzielnym przygotowaniu swoich posiłków. Staram się doradzać i podpowiadać sprawdzone i szybkie receptury na zdrowe i smaczne dania. Możesz mi zaufać – to, co proponuję swoim pacjentom, na co dzień uskuteczniam we własnej, przeważnie szybkiej i minimalistycznej kuchni.

Diana Szumilas-Kogut 
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu oraz studiów podyplomowych Psychodietetyka na Uniwersytecie SWPS (Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej). Członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.

Od kilku lat promuje zdrowy styl życia prowadząc prywatną praktykę dietetyczną i psychodietetyczną oraz działając w mediach społecznościowych (Facebook, Instagram), prowadząc konta edukacyjne w zakresie dietetyki, nawyków, racjnonalnego podejścia do żywienia i sportu. Blogerka kulinarna, autorka bloga BlogDiany.pl (wcześniej VeganCorner.pl). Prowadzi warsztaty kulinarne i wykłady z zakresu zdrowego stylu życia. W rozwoju zawodowym szczególnie interesuje się dietami wegetariańskimi, zaburzeniami odżywiania i żywieniem w chorobach autoimmunologicznych. Prywatnie weganka, stale z nosem w książkach i całym sercem za swoją brązową jamniczką Mango.

23747.jpg

Certyfikaty i dyplomy

Mój Blog kulinarny

Zapraszam