Od kilku lat zajmuję się propagowaniem zdrowia i zdrowego stylu życia. Uważam jednak, że niekiedy
bezwzględna pogoń za idealną sylwetką i perfekcyjnym życiem w konwencji „Fit” może być zgubna
i może rujnować nie tylko nasze zdrowie fizyczne, ale także samoocenę i zdrowie psychiczne.

W mojej ocenie na nasze zdrowie wpływa nie tylko styl życia i sposób żywienia, lecz także akceptacja własnego ciała
oraz przyjemność płynąca z jedzenia.

Moją misją jest niesienie pomocy pacjentom wymagającym dietoterapii i edukacji w zakresie żywienia.
Wypracowałam własną, niekonwencjonalną, ale skuteczną metodę pracy z pacjentem, która ma na celu:

1.

Wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych, które długofalowo będą polepszały stan zdrowia, jednocześnie zmniejszając ryzyko njaczęściej występujących w obecnych czasach chorób oraz ułatwią utrzymanie prawidłowej masy ciała.

2.

Wypracowanie zrównoważonego podejścia do żywienia. W mojej ocenie sztuką jest tak skomponować plan żywieniowy, by pacjent nie odczuwał presji związanej ze zmianą diety. Zdrowy styl życia może stać się trwałym nawykiem jedynie wtedy jeśli nam sprawia przyjemność i jest prosty i szybki do praktykowania w codziennym życiu . Ma być zdrowo, smacznie i syto.

 

3.

Osiągnięcie zdrowego balansu pomiędzy tym jak wyglądamy, jak się postrzegamy i do czego dążymy. Niezwykle istotna jest dla mnie praca nad akceptacją naszego ciała oraz właściwa samoocena, która w praktyce niestety często bazuje na fałszywym i nierealistycznym modelu piękna, kreowanym przez współczesne media. 

4.

Pomoc w samodzielnym przygotowaniu swoich posiłków. Staram się doradzać i podpowiadać sprawdzone i szybkie receptury na zdrowe i smaczne dania. Możesz mi zaufać – to, co proponuję swoim pacjentom, na co dzień uskuteczniam we własnej, przeważnie szybkiej i minimalistycznej kuchni.

Diana Szumilas Dietetyk kliniczny

Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Studentka studiów podyplomowych Psychodietetyka na Uniwersytecie SWPS (Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej). Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Od kilku lat promuje dietę roślinną – blogerka kulinarna, autorka bloga VeganCorner.pl Prowadzi warsztaty kulinarne i wykłady z zakresu zdrowego stylu życia. W rozwoju zawodowym szczególnie interesuje się dietami wegetariańskimi, zaburzeniami odżywiania i żywieniem w chorobach autoimmunologicznych. Prywatnie weganka, stale z nosem w książkach i całym sercem za swoją brązową jamniczką Mango.

23747.jpg

Certyfikaty i dyplomy

Mój Blog kulinarny

Zapraszam